maanantai 9. joulukuuta 2013

Perhekuntoutus

Tehtävänä on ollut kerätä monisteen pohjalta asiaa perhekuntoutuksesta.
Nyt kokoamme ryhmänä yhteen kahdessa osassa, asiat joita olemme haalineet aivoihimme.

Tekstissä selviää perhekuntoutuksen sisältöä ja asiaa perhekodeista.

google kuvahaku 




Perhe-ja kasvatusneuvola 

Vanhemmat voivat varata ajan ajanvarauksesta, kun perheen tai lapsien tilanne huolestuttaa.
Pulmatilanteisiin pyritään saamaan ratkaisu yhteisinvoimin. Työaloitetaan tutustumalla perheeseen ja ongelmaan.

Voit ottaa yhteyttä perhe-ja kasvatusneuvolaan kun : 


  • Lapsella on pulmaa, kavereiden, koulun, päivähoidon tai kotona olemisen kanssa. 
  • Kehittyminen tai käytös on huolestuttavaa
  • Lapsen kasvatus on hankalaa ja keinot loppuvat
  • Vanhempana olemiseen tarvitset tukea
  • Perheenjäsenillä on riitoja
  • Huoli jonkun perheenjäsenen jaksamisesta, vaikeassa tilanteessa


google kuvahaku


Perhetyö

Auttaa perheitä arjentoiminnoissa, antaa keskusteluapua, tuetaan vanhempien kasvatustehtävää, arvioidaan vanhemmuutta, järjestetään lapsille hyvinvointia edistävää toimintaa. 

Perhetyö on pohjimmiltaan tukena, apuna ja esimerkkinä kannustamassa perheitä. 

Lastensuojelu 


Tukihenkilö on henkilö, joka on tuettavan henkilön kanssa he tapaavat noin neljä kertaa kuukaudessa ja viettävät aikaa yhdessä ja etsivät mieluisaa tekemistä, tukihenkilö toimii roolimallina ja hyvänä esimerkkinä tuettavalle henkilölle. Tukihenkilön tehtävän on tukea lapsen kasvua ja kehitystä arkisilla asioilla. Tukihenkilö voi toimia lähes kenenkävaan tukihenkilönä ja se on vapaaehtoista työtä, johon kuitenkin pitää olla kiinnostunut ja aidostosti innostunut, alan kokemusta ja alaan liittyvä ammatti kuitenkin pitää olla. 

Tukiperhe on  tuettavalle paikka, jossa hän viettää aikaa ja on vierailulla, sekä yökylässä. Tarkat ajat tapaamisiin myös tukihekilönä, sekä tukiperheessä sovitaan ja hoitojakson tavoitteet,sekä kesto. 
Tukiperheessä lapselle järjestetään mieluisaa tekemistä perheen kanssa. Tukiperhe on paikka, joilla on aikaa vieraillekkin lapsille, he vastaavat lapsen tarpeista, pystyvät toimimaan lapsen perheen kanssa ja muun ammattikunnan, heillä kyky joustaa, olla avoimia, kohtaavat erinlaisuutta. 

Perheen arviointi-ja hoitojaksot , tarkkailaan perheen arkea ja jaksamista ja tutkitaan ongelmatilanteita ja aloiteitaan hoito, siten. 


                                                     
                                                           PERHEKODIT


Lapset/ nuoret ovat perhekodeissa sijoitettuja, koska heitä ei esimerkiksi ole pystytty sijoittamaan sijaiskotiin. Perhekodissa kuuluu asua kaksi hoidosta ja kasvatuksesta vastaavaa henkilöä. Pitää olla työkokemusta ja ammatillisuutta. Perheissa tuetaan sinne sijoitettuja lapsia ja perheen, jossa saattaa olla biologisia lapsia otetaan he huomioon. Sijoitetut lapset tulevat laumaan mukaan ja perhe järjestää kasvua ja tukea kehittävää toimintaa ja mieluista tekemistä perheen kesken. Lapsille järjestetään omat huoneet ja tilat ovat yhteisiä. Tärkeänä pidetään lapselle pitää kontaktia vanhempiin, läheisiin,sekä ystäviin. 

Mielenkiintoista on miten hyvin lopulta lapset tulevat toimeen perhekodeissa ja perheen lasten kanssa. 

Lähihoitajan olisi mielenkiintoista huolehtia lapsista. Perheen arjen pyörittäminen kuuluisi varmasti toimenkuvaan eli ruoanlaitto, siivoaminen ja erikoisesti lapsien kanssa oleminen ja heidän auttaminen läksyissä ja veikkaan, että kuljetus mieluisiin harrastuksiin ja osallistuminen olisi tärkeää. Vaikeaa olisi varmasti toimia ongelmallisten lasten kanssa, mutta kuuntelemalla ja ongelmia ratkomalla sekin selviäisi. Palkitsevaa olisi nähdä oman työnjälki. 


¨
google kuvahaku 


Kirjoittanut Jenna 




















maanantai 2. joulukuuta 2013

Esteettömyys

Heipparallaa. Kirjoitus tulee vähän myöhässä kun ei ollut koulussa aikaa kirjoitella. Elikkäs me käytiin torstaina 28.11 esteettömyyttä kuntoutuksessa. Tunnin tarkoituksena oli käydä kiertelemässä ulkona, millainen se on esteettömänä ja soveltuuko se esim. pyörätuoli ihmiselle. Katsastelimme oman kotiryhmän kanssa millainen koulunpiha-alue/koulutilat ovat pyörätuoli ihmiselle.

 Aloitimme meidän omasta E-talo rakennuksesta ja piha-alueesta. Totesimme, että meidän koulurakennukseen joutuu kiertämään talon ympäri sisäpihalle, jonka kautta pääsee sisälle. Pihamaasto on asfalttia , joka on helppokulkuista pyörätuolin kanssa liikkuvalle, mutta mäet ovat rankat ja vuorostaan alaspäin mentäessä vaaralliset. Koulurakennuksessamme on hankalat ovet, jotka ovat painavat. Kynnykset ovat vaikeakulkuisia, mutta pienellä avustuksella niistäkin selviäisi. E-talossa on hyvä ja toimiva hissi jolla voi kulkea kerroksista toiseen. Käytävät ja tilat ovat sisällä ahtaita. Ruokailuun ei pääse pyörätuolin kanssa olleenkaan. Siellä ei ole ramppia eikä hissiä joka veisi alakertaan.


 Jatkoimme siitä sitten B-taloon. B-talossa on ulkona invahissi jota voi pyörätuoli ihminen käyttää.
 Tässä kuva ulkona olevasta hissistä, joka on todella käytännöllinen.


C-rakennus on helppokulkuinen sisältä ajatellen pyörätuoli ihmistä. Siellä on kevyet ulko-ovet, matalat kynnykset luokkahuoneisiin. C-rakennuksessa on myös asuntoloita, joihin pääsee hissillä. Emme päässeet asuntolatiloihin piipahtamaan ja katselemaan kunnolla, mutta mitä näimme, hissi siellä ainakin on.


Katselimme myös koulun alueella olevaa ravintolaa. Se oli käytännöllinen pyörätuolilla liikkuvalle. Ulkona oli pyörätuoli ramppi, jolla pääsi hyvin sisään rakennukseen.  Sisätilassa aulassa, siellä oli invahissi, jolla mentiin ylös ruokatiloihin.
Kuten kuvasta voi huomata, tämä on käytännöllinen pyörätuolia käyttävälle.


Tässä oli vähän juttua esteettömyydestä, millaisia hankaluuksia sekä hyötyjä pyörätuoli ihmiselle voi olla.

Ajattelimme myös ryhmämme kanssa mikä helpottaisi pyörätuolin kanssa liikkumista, tulimme siihen tulokseen, että automaattiovet olisivat käytännölliset.

Tässä olisi tämän aiheen postaus, ensi kerralla uusiin aiheisiin.:)