keskiviikko 29. tammikuuta 2014

Päihderiippuvuus

Tänään pohdimme päihderiippuvuutta ja miten sen voi tunnistaa itsestään tai läheisistään.

Miten tunnistat riippuvuuden?  

Riippuvuudessa on voimakas sisäinen halu tai pakko toimia tietyllä tavalla.Riippuvuudessa henkilö hakee jatkuvaa mielihyvää. Ajatus päihteiden käytön lopettamisesta aiheuttaa ahdistusta ja henkilö jatkaa päihteiden käyttöä varoituksista ja selkeistä haittavaikutuksista huolimatta.
Aineriippuvuuksia voivat olla esimerkiksi alkoholi, huumeet, lääkkeet ym.
Toiminnallisia riippuvuuksia ovat mm. nettiriippuvuus, peliriippuvuus, seksiriippuvuus.

Riippuvuuden huomaa henkilön toiminnasta ja käytöksestä ja henkilön halusta toteuttaa riippuvuutta mahdollisimman usein, kuten alkoholiriippuvuudessa ihminen haluaa vain juoda ja juoda.
 Esimerkiksi päihderiippuvuuden myötä sosiaalinen ja taloudellinen elämä kärsii ja elämä pyörii vain riippuvuuden ympärillä.

Tässä kyseisessä videossa käydään läpi lääkeriippuvuutta, ja sitä miten ihminen pystyy salaamaan asian läheisiltään pitkänkin ajan.

http://www.youtube.com/watch?v=L89vzhApEfQ

                                                      

Päihteiden käytön seuraukset  

Nuorelle: 

Nuorelle päihteiden käyttö varhaisessa vaiheessa voi altistaa myöhemmälle ongelmakäytölle.
Nuorten lääkkeiden väärinkäyttö on yleistynyt. Lääkkeet aiheuttavat hyvin vahvaa riippuvuutta. Kannabiksen käytöllä ja psykooseilla on todettu jonkilainen yhteys. Amfetamiinin käyttäjä tuntee olevansa nopea ja tehokas. Aineen käyttö nostaa verenpainetta, pulssia ja kehon lämpötilaa. Käyttäjän tunnistaa laajentuneista pupilleista ja levottomasta käytöksestä. Nuorten liiallinen päihteidenkäyttö voi johtaa kaveriporukan vaihtumiseen, koulupinnaukseen ja jopa myrkytykseen.

Aikuiselle: 


Päihderiippuvuudesta yleensä seuraa terveydellisiä, sosiaalisia ja taloudellisia ongelmia. Työikäisille miehille ja naisille alkoholi on yleisin kuolinsyy Suomessa. Alkoholistit, jotka ovat juomatta hetken ajan, saavat juomattomuudesta vieroitusoireita, kuten unettomuutta, ahdistuneisuutta, hermostuneisuutta... Päihteiden käyttäjien perheet kärsivät riippuvuudesta suuresti.
Esimerkiksi lapset ovat lojaaleja vanhemmilleen ja saattavat tuntea syyllisyyttä, joten he pyrkivät salaamaan vanhemman päihdeongelman. Kaikki tämä epävarmuus kuluttaa lapsen sietokykyä vielä enemmän kuin aikuisen.

Ikääntyneelle:

Vanhemman ihmisen kehon vesipitoisuus on vähentynyt, joten alkoholin käyttö on riskialttiimpaa. Myös erilaisten lääkkeiden ja alkoholin yhteisvaikutukset voivat olla hengenvaarallisia. Ikääntyneellä aistit ovat heikentyneet, joten se yhdistettynä alkoholiin lisää huomattavasti tapaturmien riskejä.


kaukanakadoksissa.com


Vastaasi kävelee palvelukodin käytävällä nuori mies, jonka pupillit ovat nuppineulan kokoiset ja olemus hyvin veltto. Mitä päihdettä arvelet hänen käyttäneen? Annatko hänen mennä tapaamaan isoäitiään vai puututko asiaan jollakin tavalla?

Missään nimessä ei anneta nuoren miehen tavata isoäitiään, oman ja asukkaiden turvallisuuden vuoksi.
Pyydetään siis ystävällisesti häntä poistumaan paikalta ja kysytään ystävällisesti, olisiko hän väsynyt vai jonkin lääkkeen vaikutuksen alaisena?  Jos vastauksia ei saada ja hän rupeaa hankalaksi kuuluu kutsua poliisi paikalle. Mies olisi voinut käyttää esim. Amfetamiinia, jolla on lamauttava vaikutus.


Olet yövuorossa lähihoitajana palvelukodissa. Yöllä eräästä huoneesta kuuluu kolinaa. Paikan päällä huomaat, että 82-vuotias nainen on kaatunut kylpyhuoneessa ja tarvitsee sairaalahoitoa päässään olevan vuotavan haavan vuoksi. Nainen tuoksuu voimakkaasti alkoholille. 


Miten toimit tilanteessa?  
      Pyydän toista lähihoitajaa kutsumaan ensihoidon ja itse yritän tyrehdyttää haavaa hänen päässään.
Ambulanssin paikalle tullessa tulee mainita, että saattanut käyttää alkoholia. Illan tapahtumat kirjataan ylös. Kun nainen on saatu palvelukodista sairaalaan on aika tarkistaa hänen huoneensa ja lötyykö sieltä alkoholia, jos löytyy asiasta on keskusteltava hänen kanssaan, kun hän palaa takaisin palvelutaloon. Omaisille ja ystäville on puhuttava, myös ja kehotettava tuomaan vähemmän alkoholia hänelle. 

    Kun hän palaa palvelukodista? 
Otamme tapahtuneen illan asiat puheeksi varovaisesti kysellet ja rohkeasti kysytään olitko ottanut alkoholia?
Jos nainen avoimesti vastaa voi kysyä lisäkysymyksiä, miksi hän juo, mistä hän saa alkoholia?
Tästä lähtien yritetään saada liikakäyttö pois ja järjestetään tekemistä naiselle, esim. neulontakerhoa.


                                                                                                               
















1 kommentti:

  1. Kiitos. On hyvä tietää, mistä päiheriippuvuuden voi tunnistaa. Minä epäilen, että ystävälläni on päihderiippuvuus. En kuitenkaan tiedä, kuinka lähestyn asiaa keskustelun merkeissä. https://muutosmatkaoy.fi/avopalvelut/paihdetyo

    VastaaPoista