torstai 13. helmikuuta 2014

Työikäisen/ikääntyneen fyysisen toimintakyvyn arviointi


           TESTIT JA MITTARIT


Mitä testien ja mittareiden avulla arvioidaan?  Ikääntyneet:

Siirtymisen sekä liikkumisen testejä:
  • TOIMIVA:  Alunperin kehitetty rintamaveteraanien ja sotainvalidien fyysisen toimintakyvyn mittaus, soveltuu kaikille iäkkäille. Testissä kuusi osiota ja ensinmäisessä mitataan kipua, toisena PEF-mittaus,yhdellä jalalla seisominen,tuolilta ylösnousu, puristusvoima,10 metrin maksimaalinen kävelynopeus.     

  • Elderly mobility scale (EMS): Testi muodostuu seitsemästä osiosta, selinmakuulta istumaan nousu, istumasta selinmakulle meno, istumasta seisomaan nousu, seisominen, kävely, kurkottaminen eteen käsivarsi ojennuttuna ja kuuden metrin kävelytesti. 

  • Rava tai Rai mittaristoa: Kuntien vanhustenhuollossa palvelun tarpeen arvioinnissa koti ja laitoshoidossa ja vanhuspalveluiden hoidossa. Eli arvioidaan kuntoutujan päivittäisissä perustoiminnoissa toimintakykyä 12 toista perustoiminnossa: näkö, kuulo, puhe, liikkuminen, rakontoiminta, suolentoiminta, syöminen, lääkitys, pukeutuminen, peseytyminen, muisti ja psyyke. 

  • Timed up and go: iäkkäältä mitataan tasapainoa ja liikkumista. Valmistellaan tuolilta nousu ja testissä mahdollisimman nopeasti noustaan ylöstuolilta ja kävellään viivalle ja takaisin istumaan tuoliin. Tulokset kirjoitetaan ylös. 

  • Activities of daily living (ADL)Instrumental Activities of daily living:Arvioi kotihoidon asiakkaiden toiminnanvajautta ja päivittäisistä perustoiminnoista selviytymistä, sekä kykyä hoitaa asioita, liikkua kodin ulkopuolella. Arvioidaan testejen avulla, missä kysymyksiä. 


  • Bergin tasapainotesti: arvioida iäkkäiden ihmisten tasapainon kehitystä ja arvioida hoidon vaikutusta, kyselylomakkeilla ja niihin vastaamalla.  

  • Lihasvoima- ja nivelliikkuvuustesti

  • Kävelytestit: Iäkkäiltä havainnoidaan liikkumiskykyä pienillä kävelymatkoilla (2,4-10m)

efuneral.com




Mitä testien ja mittareiden avulla arvioidaan? Työikäiset:

  • UKK-kävelytesti: Kehitettiin hengitys-ja verenkiertoelimistön kunnon arvioimiseen.


  • Invalidisäätiön lihasnkuntotesti: Mitataan lihasten kestävyysominaisuuksia.

  • Puristusvoimamittaus: Käytetty aluksi armeijassa. Tällä arvioidaan lihasvoimantasoa.

  • Kehonkoostumusmittaukset (BMI): Kertoo painoindeksin, rasvaprosentin,painon, luustolihasprosentin, sisäelinrasvanmäärän, lepoaineenvaihdunta.
greenleawes.com


Mitä haastattelun ja havainnoinnin avulla voi selvittää kohde ryhmistä?


Iäkkäiltä saadaan selville helposti sairaudet ja hyvinvointi, sekä mikä tuo huonovointisuutta. 
Iäkkäistä näkee hyvin selkeästi, kuinka virkeitä he ovat ja toimintakyvyn kartoittaminen on helppoa.

Työikäisiä on helppo haastatella, mutta vaivoja vähätellään ja selkäsärkyjä ei oteta vakavasti.
Yleensä testeissä pinnataan ja hyvinvoinnin selvittäminen on haastavampaa. 



1 kommentti:

  1. Todella mielenkiintonen postaus. Kiitokset! Meidän mummolle on mietitty senioriskootteria. Olisikohan hyvä tehdä jotain tämmöisiä testejä, ennenkuin sellaisen hankkii? Sen kuitenkin pitäisi olla hänelle turvallinen tapa liikkua paikasta toiseen, mutta jalkasin tai rollalla ei enää jaksa lähteä. https://juro.fi/mallisto/

    VastaaPoista