tiistai 18. helmikuuta 2014

A-klinikka

                        Maistuuko bisse? Ottaisitko keppanaa?
                   Lähtisitkö muutamille? 

Tosi asia on,että alkoholin ja kaiken muun mömmön eli päihteiden käyttö on lisääntynyt! Helppo saatavuus ja sossunluukulla ruinaaminen auttaa enemmän alkoholin hankinnassa.
Nuorisolla iso-ongelma vasta onkin, pönttö on pakko saada sekaisin ja tuntemattomilta vanhemmilta juopoilta sopuhintaan kysäistään lähikaupan eessä, hakisitko muutamat?

Avun hankkiminen ja ongelman tunnistaminen on todella vaikeaa ja suurin osa ihmisistä on niitä, jotka eivät ongelmalleen tee mitään. Kerromme tyttöjen kanssa tänään a-klinikasta ja avuista, sekä eri-toimipisteistä mistä saa apua ongelmiinsa. Toivottavasti teksti on mielenkiintoinen ja asiat avautuvat enemmän, ehkä myös sinulle?







                                                     A-KLINIKKA



  • A-klinikka tekee ehkäisevää päihdetyötä ja vähentää ongelmakäyttöä.
  • vähentää ja ehkäisee sosiaalisia ja terveydellisiä haittoja. 
  • Edistää ongelmakäyttäjän perheen ja läheisten toimintakykyä ja turvallisuutta.




 Palvelut on tarkoitettu sekä ongelmista kärsiville että heidän läheisilleen. 

Avohoitokäynnit  ovat asiakkaille yleensä maksuttomia, eikä niihin tarvita lähetettä. Laitos- ja yhteisöhoidon maksuista asiakkaalla aina omavastuuosuus.

A-klinikkatoimessa hoito sisältää tyypillisesti terapiakeskusteluja,aloitetaan elämäntilanteen kartoituksella ja hoidon tarpeen arvioinnilla. A-klinikka työstä osa sijoittuu neuvonnan tai ohjauksen tasolle.  Asiakas tuo pohdittavaksi melko konkreettisia käytännön ongelmia. Terapia on hoitotyötä, asiakas tuo siihen epämääräisen ahdistuksensa, jolle  ryhdytään etsimään muotoja ja nimiä.

Hoidossa on tärkeää herättää päihderiippuvaisen asenne muuttaa käyttäytymistään tai  edesauttaa  käynnistynyttä muutosprosessia. Yksilöterapian lisäksi on olemassa  perheterapia, ryhmäterapia , verkostoterapia.

A-klinikkatoimessa ei ole esim. yhtä näkemystä päihdeongelman luonteesta, sen kehittymisestä ja siitä toipumisesta. Ei ole olemassa myöskään yhtä ainoaa hoito- tai toimintatapamallia. A-klinikkatoimen yksiköitä voi pitää "päihdehoidon tavarataloina". Terapeutilla on paljon   tietoa ja osaamista erilaisista lähestymistavoista,niitä sovelletaan eri asiakkaiden kanssa tapaus- ja tilannekohtaisesti.

A-klinikkapohjaisten yksiköiden palveluihin kuuluvat hoitopalvelujen lisäksi paikkakunnasta ja yksiköstä riippuen mm. vaikutustoiminta, ehkäisevä työ, työnohjaus-, konsultaatio- ja koulutuspalvelut sekä jälkihoito/seuranta.


Tässä on siis vastattu kysymyksiin miten hoitoon pääsee, mitä se maksaa ja millaista hoito on tarjolla ja sama teksti koskee Lähes jokaista toimipistettä.


A-klinikalla on monia toimipisteitä ja tässä muutamia :

Nuorille suunnattu laitosyksikkö Haminassa nimeltä Stoppari, se on lastensuojelun eritysyksikkö ja auttaa esim. alkoholiriippuvaisia nuoria. Stopparissa nuori saa pysäytyshoitoa, tai pidennettyä pysäytyshoitoa, kriisihoitoa, sieltä löytyy myös kuntoutumisosasto moniongelmaisille. 
Haminassa myös a-klinikka ja päivätoimintakeskus. 


Kotkassa pitkälista a-klinikka, katkaisuhoitoasema, kuntoutumiskoti, laitosyksiköt, säätiön leporannan palvelutalo ja kesärantakoti, kohtaamispaikka kipinä, stoppari-valkama. 


Pyhtäällä  a-klinikka säätiön kiviniemikoti



                                                            AA-toiminta 

AA-toiminnan jäsenten päämääränä on pysyä raittiina ja auttaa toisia alkoholinkäyttäjiä saavuttamaan raittius. AA-toiminnassa voi jakaa kokemuksia muiden alkoholinkäyttäjien kanssa ja keskustella esimerkiksi juomisen aiheuttamista haitoista.

Oma motivaatio on tärkeää, jotta pystyy jättämään alkoholin ja keskustelemaan asiasta muiden kanssa.
AA-toiminnassa ei ole mitään velvotteita eikä jäsenmaksuja vaan AA toimii omavaraisena omien vapaaehtoisten avustusten pohjalla. Tällä periaatteella on haluttu varmistaa, että kaikki halukkaat, riippumatta yhteiskunnallisesta asemastaan, sukupuolestaan, iästään tai uskontokunnastaan, voivat hakea AA:sta apua ongelmaansa.



           
                                                               Myllyhoito

Myllyhoitoyhdistys on ehkäisevän ja korjaavan päihdetyön asiantuntijajärjestö. Yhdistys tarjoaa apua päihdehaittojen ennaltaehkäisyyn että päihdeongelmien hoitoon. Toiminnan ensisijainen tavoite on riippuvuuksien ehkäiseminen ja riippuvuuteen sairastuneiden ja heidän läheistensä tukeminen ja auttaminen. Myllyhoidossa toteutetaan yksilökeskusteluja, pienryhmätoimintaa, tietopuolista opetusta, vertaistuen ohjelmia.

 Myllyhoidossa huomioidaan myös naisten erityistarpeet ja lähiyhteisö. Lähiyhteisöllä tarkoitetaan, että kaikkien hoidossa olevien potilaiden perheet kutsutaan perhetapaamisiin jo arviointivaiheessa, mikäli potilas on tähän suostuvainen. Hoidon lopussa käydään läpi potilaan ja perheen tulevat haasteet ja tavoitteet toipumisen näkökulmasta.  

















Ei kommentteja:

Lähetä kommentti